NAISTEN PUKUKOODI

 

Naisella pysyvimpänä sääntönä juhlapukuun on jäänyt historian myötä pituus: iltapuvun tulisi ylettyä nilkan ulkosyrjässä olevaan luuhun asti. Muuten pukujen suhteen vallitsee vapaus valita mieluisensa juhlapuku. Heittäydy siis hurmaavien värien, kimalluksen ja paljettien vietäväksi! Juhlavaan tilaisuuteen kuuluu kuitenkin tietty arvokkuus ja erityisen näyttävät halkiot ja avonaiset kaula-aukot kannattaakin harkita tarkkaan. Mikäli iltapuvussa on erityisen avonainen dekoltee voi juhlaan halutessaan varautua hartiahuivilla. Naisen päällystakin tulisi olla sopusoinnussa juhlapuvun kanssa, vaikka takki jääkin narikkaan.

Hiukset on tapana laittaa kiinni, mutta tyyli on vapaa. Esimerkiksi erilaiset lettikampaukset ja nutturat ovat vuosijuhlille sopivia kampauksia. Lyhyemmät hiukset voi toki jättää auki, mikäli hiusten pituus ei riitä juhlakampauksen luomiseen.

Laukun, korut, hansikkaat ja kengät saa valita oman maun ja muodin mukaan, sillä tyylisäännöt ovat vapautuneet. Laukkua ei kuitenkaan tulisi pitää pöydällä. Hihnallisen laukun voi laittaa roikkumaan tuolin selkänojalle, mutta hihnattoman laukun sijoittaminen vaatiikin jo luovuutta; sylissä se ei todennäköisesti pysy, lattialta laukku taas katoaa helposti.

Tanssiessa laukku jätetään pöytään – lattialle, selkänojalle tai tuolille. Omaa seuralaista voi pyytää pitelemään taskuissaan tärkeimpiä tavaroita, jos koko laukun päättää jättää mukavuussyistä narikkaan. Hansikkaiden käyttö on vapaaehtoista. Sormukset jätetään hansikkaiden alle, mutta rannekorut ja korukellot laitetaan niiden päälle. Syödessä hansikkaat tulisi ottaa pois.