MIESTEN PUKUKOODI

 

Illalliskortissa ilmoitettava frakki tai tumma puku tarkoittaa poikkeuksetta iltatilaisuutta, jolloin miehet pukeutuvat frakkiin tai tummaan pukuun. Tumma puku on siis miehillä mahdollinen, mutta akateemisissa juhlissa frakki on yleisempi. Tumma puku tarkoittaa mustaa tai tummanharmaata pukua, ei ruskeaa, liituraidallista tai tummansinistä. Smokki ei myöskään ole akateemisten juhlien vaate.

Frakin kanssa käytettävät kengät ovat mustat. Iltatilaisuuksissa on tiukimman etiketin mukaan käytettävä lakeerikenkiä, mutta tämä sääntö ei ole enää niin ehdoton. Frakin rintataskuun laitetaan kapeaksi viivaksi taitettu liina, mutta ei kuitenkaan yhtaikaa kunniamerkkien kanssa. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, vaan taskukello on juhliin sopiva ajannäyttäjä.

Kuitenkaan vatsan yli kulkevat kellonperät eivät kuulu herrasmiehen pukeutumiseen, vaan ketjut kiinnitetään olkainten kiinnityskohtaan ja itse kello laitetaan housujen taskuun. Kalvosinnapit ovat juhlavat ja ainoat frakin vapaasti valittavista osista. Käytettävän päällystakin tulisi peittää takin hännykset.