Käyttäytyminen vuosijuhlilla

Tärkeää on muistaa, että juhlaan tulee saapua hyvissä ajoin. Vaikka kyseessä onkin akateeminen iltajuhla, ei akateemista varttia tässä yhteydessä tunneta, vaan juhla aloitetaan mainittuna ajankohtana.

Juhlasaliin saavuttaessa vuosijuhlatuottajat vastaanottavat juhlavieraat. Tämän jälkeen juhlavieraat istuutuvat pöytiin oikeille paikoille, jotka selviävät juhlapaikan pöytäkartasta. Kavaljeeri auttaa daaminsa istumaan ja istuu itse vasta sen jälkeen.

Illallispöydässä paikat on osoitettu nimikorteilla. Lauluvihko on myös jo pöydässä. Pöydästä noustaan vain taukojen aikana tai pakottavasta syystä. Jos kuitenkin jostakin syystä on joutunut poistumaan tilasta, ei takaisin tule palata puheen tai ohjelman aikana. Puheitten aikana ei nousta pöydästä eikä syödä tai juoda, ellei kohoteta maljaa puheen pitäjän kehotuksesta. Tupakointi tapahtuu merkityssä tilassa tauon aikana.

Lasit ovat kattauksessa valmiina. Äärimmäisenä oikealla on vesilasi – se on ainoa laseista, johon voi palata aterian aikana. Muiden lasien kanssa edetään oikealta vasemmalle, ja vanhaan lasiin ei tule palata. Näin esimerkiksi alkuruoan yhteydessä tarjottuun viiniin ei tule palata enää pääruoan yhteydessä tarjoiltavaa viiniä nautittaessa. Ensimmäinen snapsi nautitaan heti juhlan alkupuolella yhteislaulun lomassa. Juhlan aikana snapseja nautitaan niin ikään laulun yhteydessä, mutta myös pöytäseurue voi halutessaan kohottaa snapsilasejaan. Malja kohotetaan noin olkapäiden korkeudelle. Kuvio toimii siten, että ensin herra kohottaa maljan omalle daamilleen eli oikealla puolella istuvalle naiselle, sen jälkeen vasemmalla puolella olevalle naiselle ja lopuksi vastapäiselle naiselle. Naisella kuvio toimii peilikuvana: ensin oma seuralainen vasemmalla, sitten herra oikealla ja lopuksi herra vastapäätä.

Pääruoka tarjoillaan pöytiin. Lämpimän ruoan voi aloittaa, kun oma pari ja vastakkaisen pari ovat saaneet annoksensa. Kuitenkin jos pöytäseurue on pieni, on kohteliasta odottaa muita.

Juhlapäivän kulusta vastaa seremoniamestari. Seremoniamestari esittelee illan kulkua, kuuluttaa puhujat ja esiintyjät sekä ohjaa juhlamenoja. Noudattamalla seremoniamestarin ohjeita taataan paras mahdollinen vuosijuhlakokemus jokaiselle juhlavieraalle.